De wereld door de ogen van...
09-01-2012 14:33
Wat verwacht ik te leren voorafgaand aan de themabijeenkomst?
- Je hebt kennis van opvoedingsstijlen in diverse bevolkingsgroepen.
- Je hebt zicht op je eigen beeldvorming, stereotypering en waarden en normen ten aanzien van opvoeden.
- Je kunt specifieke behoeften van leerlingen voortkomend uit etnische, culturele en sociale achtergronden benoemen.
- Je kunt aangeven welke maatschappelijke taak de school heeft ten aanzien van diverse bevolkingsgroepen.
- Je kunt aangeven welke taak je als leerkracht hebt m.b.t. het verzorgen van passend onderwijs en de rol van de school in de wijk
Is deze verwachting uitgekomen?
Presentaties ʻVan alles wat meenemenʼ
De studenten presenteren in groepjes de uitwerking van toepassingskaart 7: De wereld door de ogen van…
Reflectie
In themabijeenkomst 1 heb je jouw eigen leerbehoeften in kaart gebracht. Neem de leerdoelen die je toen had geformuleerd nog eens voor je. Zijn jouw leerdoelen bereikt? Wat zegt dit over het leerproces dat je hebt doorgemaakt? Plaats in je digitale themamap een eindreflectie (op gehele thema) waarin je de volgende vragen verwerkt:
- Welke leerbehoeften / leerdoelen had je bij aanvang van deze periode?
- Zijn jouw vragen / verwachtingen m.b.t. het thema ʻKleurʼ beantwoord? Waarom wel / niet?
- Hoe kijk je terug op het thema en meer specifiek: jouw eigen leerproces binnen het thema?
Afsluiting van thema Kleur: gastspreker
In de aula ga je luisteren naar een lezing van Ahmed Marcouch. Ahmed is een Nederlands politicus van Marokkaanseafkomst. Hij werd bekend als stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en verwierf hier de bijnaam 'Sheriff van Slotervaart'. Op 9 juni 2010 werd hij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 verkozen tot parlementslid voor de PvdA. Ahmed Marcouch heeft als prominent PvdA politicus een eigenzinnige visie op onze multiculturele samenleving. Na afloop van de lezing is er gelegenheid Ahmed vragen te stellen.
Wat ben ik van plan met de aangeboden kennis / inzichten te gaan doen?
In iedere klas - dus niet alleen in multiculturele klassen - heb je als leerkracht te maken met verschillende manieren van praten, denken en doen, kortom: met verschillende culturen. Hoe kun je recht doen aan deze verschillen? Vind je dat alle verschillende manieren even goed of gelijkwaardig zijn? Hoe kun je gevoelig worden voor verschillen in cultuur?
De discussie over cultuur en cultuurverschillen in de klas behoort te beginnen met kijken naar de eigen cultuur, zeker als die in je sociale omgeving de overheersende is. De tweede stap in de discussie bestaat uit vergelijken. Welke verschillen tussen jou en mensen met een andere culturele achtergrond blijken ook werkelijk cultureel van karakter? Welke overeenkomsten, die op het eerste gezicht misschien helemaal geen overeenkomsten leken, worden zichtbaar? En vooral ook, welke verschillen blijken juist niet cultureel van karakter? De derde stap ten slotte bestaat eruit de misverstanden te achterhalen, die veroorzaakt werden doordat mensen met verschillende culturele achtergrond elkaars uitspraken en gedragingen interpreteerden vanuit eigen culturele perspectief.
Bovenstaande neem ik mee in mijn verdere carrière. Verderben ik me nu al meer bewust van hoe wij mensen eigenlijk kijken. Ik ga ook het pygmalioneffect toepassen. Als ik positief ben over hoe mijn stagebeoordeling zal zijn, dan zal mijn les beter zijn.
Een betere wereld begint bij jezelf
———
Terug